Porasti u turizmu zabilježeni u predsezoni, očekuje se odlična posezona

Bez autora
Sep 08 2024

U prvih 8 mjeseci u našoj je zemlji ostvareno gotovo 90 milijuna noćenja, što je malo više nego lani.

Naši najvjerniji gosti, Nijemci, stigli su u nešto manjem broju, no nadomjestili su ih turisti iz drugih zemalja.

Ove godine najveći su porasti zabilježeni u predsezoni, koja je srušila sve rekorde. Očekuje se i odlična posezona, koja je počela ovih dana.

Povijesno najuspješniji svibanj, malo lošiji lipanj, a vrhunac sezone na lanjskoj razini. Ukupno 1% više noćenja nego prošle godine.

- Prvih osam mjeseci je pokazalo da smo na razini onog što je planirano i na razini prošle godine, što je dobro, govori Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija, HGK.

Najuspješnije su poslovali hoteli, osobito oni najbolji koji minuse nisu imali ni u jednom trenutku.

- Gosti te visoke platežne sposobnosti znaju što žele i nemamo tu nekih promjena u trendovima, naglasio je David Flam, direktor marketinga Maistre.

- Svi su ovdje prijateljski raspoloženi, sobe su nam lijepe, hrana je ukusna, doručak izvrstan, a pogled... nezamjenjiv, rekla je Sandra iz Austrije.

U privatnom smještaju, pak, povremeno je bilo praznih kreveta i na vrhuncu sezone. No njihov je broj i ove godine povećan za nekoliko desetaka tisuća. Među gostima, osjetan je porast Poljaka, Britanaca, Francuza i Šveđana. Nadoknađen je tako izostanak dijela Nijemaca na koji je utjecala i gospodarska kriza.

- Prema analizi koju smo dobili posljednjih dana, minuse su imali i naši konkurenti, odnosno područja gdje Nijemci najčešće putuju. Dakle, austrijske regije, njemačke regije i talijanske regije, istaknuo je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Cijele godine izvrsno su poslovali kampovi. Cijene smještaja gotovo su na lanjskoj razini, no gosti primjećuju poskupljenja u izvanpansionskim uslugama.  

- Jako je skupo. Ne hrana u restoranima, nego cijene proizvoda u trgovinama - ovdje su znatno veće nego kod nas, kazala je Diana iz Nizozemske.

Prema podacima porezne uprave, vrijednost fiskaliziranih računa veća je nego lani, više je računa izdano. No ugostitelji tvrde, naručuju se jeftinija jela.  

- S količinom posla smo zadovoljni, gostiju ima, ali se osjeti da gosti paze na potrošnju svakog centa, naglasila je Matea Mendiković, ugostiteljica.

Niže posezonske cijene jamče dobru turističku jesen. 

- Definitivno su rezervacije za cijelu posezonu i nešto bolje nego što su bile lani u ovo isto vrijeme, rekao je Žgomba.

Snažno raste i zanimanje turista iz Azije i Amerike, koji najveći udio u putovanjima ostvaruju upravo izvan glavne sezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik